Alysson Paolinelli

Retângulo 19

Alysson Paolinelli was the leader of the sustainable tropical agricultural revolution that gave Brazil food self-sufficiency, transformed Brazil into an agrifood power and created horizons for global food security and the sustainable development of countries from the tropical belt. 

With the agricultural revolution and the higher supply of food, the relative cost of food in the family budget decreased, freeing income for other consumption. Well-being has increased and social improvements have been made, reflecting on Brazilians’ lives to this day.

Tireless, Paolinelli has always worked for the evolution of sustainable food production. Among his current initiatives, he founded and chairs the Fórum do Futuro (Future Forum), a center of studies that brings together many scientists and discusses possibilities for improving farming and cattle raising production.

Alysson Paolinelli Indicação ao Prêmio Nobel da Paz
Alysson Paolinelli Indicação ao Prêmio Nobel da Paz
Alysson Paolinelli Indicação ao Prêmio Nobel da Paz
Alysson Paolinelli Indicação ao Prêmio Nobel da Paz
Retângulo 19
Indicação ao Prêmio Nobel da Paz

When he taught at the Federal University of Lavras (former Esal), State of Minas Gerais, Professor Paolinelli researched and started to disseminate the fundaments of sustainable tropical agriculture.

Indicação ao Prêmio Nobel da Paz

As Ministry of Agriculture, Paolinelli promoted science and technology and created the governance structures that ensured the success and expansion of sustainable tropical agriculture in Brazil.

alysson paolinelli

In tune with the 21st Century, Paolinelli still promotes the pillars for competitive sustainable tropical agriculture aimed at social inclusion.

10 fatos da revolução de Paolinelli

Anos 1970. Paolinelli colocou em marcha um inovador modelo agrícola tropical sustentável, que iniciou uma transformação profunda da agricultura brasileira.

O ponto de partida foi a reabilitação integral dos solos inférteis do Cerrado, um grande bioma de savana tropical, de quase 2 milhões de km².

Com isso, materializou-se a recuperação biológica do bioma, que permitiu produzir alimentos de valor como soja, milho, algodão, carne e leite.

Desde então, os índices de produtividade agrícola do Brasil não pararam de crescer. De 1975 a 2020 a produção cresceu 384% e a produtividade 500%.

Para isso, Paolinelli colocou a ciência em primeiro lugar. Estimulou a pesquisa com a EMBRAPA e o esforço das Universidades agrárias. Criou a EMBRATER para difusão tecnológica. Conhecimento foi a palavra-chave.

Veio a autossuficiência alimentar no Brasil, já nos anos 1980. De importador o país tornou-se grande exportador de alimentos, hoje com saldo positivo de US$ 75 milhões.

Além de comida na mesa, a revolução de Paolinelli impactou o IDH dos municípios de base agropecuária, com aumento de 73%, de 1990 a 2010.

A revolução agrícola tropical sustentável foi brasileira, mas também é viável para outros países em desenvolvimento, dentro do cinturão tropical.

“A ciência e a pesquisa precisam ser ampliadas para outros biomas tropicais, reproduzindo conquistas como as da Revolução Agrícola Tropical Sustentável brasileira”, diz Paolinelli.

“É preciso ter clara visão dos biomas para determinar se é possível obter boas produções sem degradar os recursos naturais acrescenta o ex-Ministro”.

Learn about the 10 steps of Paolinelli’s revolution

The most complete document on the life and the legacy of Alysson Paolinelli.

This eBook is a great historical analysis.